Üniversite Tercihi ve Aileler
Her yıl sınavlardan sonra öğrencileri tatlı bir tercih telaşı sarıyor. Daha doğrusu kimileri için tatlı kimileri için acı bir üniversite tercih telaşı... Sınavlar bitiyor şimdi sıra sonuçların açıklanmasında. Tabi sonuçlar açıklanmadan daha üniversite adaylarını tercih heyecanı sardı. Üniversite tercihi nasıl yapılır, doğru tercih nasıl yapılmalı, tercih yaparken nelere dikkat etmeli gibi sorular adayların kafasını kurcalıyor. Ben bu yazımda sizlere üniversite tercih süreçlerini yada ailenin etkisini anlatmayacağım. O konular ilerleyen dönemde tercihler başladığında anlatılırsa etkisi sizler açısından daha iyi olur.
Sınav sonuçlarının açıklanmasına henüz biraz var. Haliyle öğrenciler olarak sizler üniversiteler, bölümler, şehirler hakkında araştırmalar yapıyorsunuz. Gerek internetten gerek çevrenizden bilgi sahibi yerlere ulaşmaya çalışıyorsunuz. Üniversite tercihlerine yönelik araştırmalar yaparken sürekli olarak ailenizde tavsiyeler veriyordur. Bu tavsiyeler bazen seçilecek bölüm, bazen üniversitenin kendisi bazense gidilmesi muhtemel şehirlere yönelik olur.
Üniversite tercihi yapacak adaylara önerim ailenizi kırmayacak şekilde dinleyin. Ancak henüz tercihlere vakit varken onlara sırf geçiştirmek adına yapacağınız tercihle alakalı sözler vermeyin. Örneğin babanız size mutlaka makine mühendisliği yaz çevremiz var vb gibi telkinlerde bulunabilir. Yahut anneniz yaşadığınız şehirde yada önereceği başka bir şehirde okumanızı ev bulmada vb kolaylık sağlayacağını söyleyebilir. Sırf tercihlere bir süre var diye bu konularda aile büyüklerinizle aynı düşünmüyorsanız tamam, olur, bakarız gibi laflar etmeyin.
Üniversite tercihleri başladığında siz çoktan o yapılan telkinleri unutmuş olacaksınız. Ancak aileniz hala onları aklınızda bulundurduğunuzu düşünecek. Tercih listenizin onların görüşlerine göre yapılmadığını gördüklerinde tartışma çıkacak ve en olmadık zamanda moraliniz bozularak yanlış bir karar vermenize sebep olacaktır.
İnanın bu söylediklerim pek yaşanmayan tesadüfi şeyler değil. Çoğu aile tercihler konusunda evladına karışmak istiyor. Kimi kalacağı yurda karışıyor kimi kalacağı şehre kimiyse ne okuyacağına karar vermek istiyor. Elbette aileler sizlerin kötülüğünü istemiyor ancak bazen empati yapamadan konuşabiliyorlar. Normal şartlar bu durum konuşulur çözülür ama tercih süresi kısa ve sizler oldukça stresli durumda olacağınız için bu tarz kısır tartışmalar üniversite tercihleriniz sırasında sizlere zarar verecektir.
Hiç yorum yok