Adalet Okumak

adalet okunur mu

Adalet okumak daha doğrusu Adalet Meslek Yüksekokulunda okumak 2 yıllık düşünen adayların yapacağı en mantıklı şeylerden birisidir. Eğer sağlık bölümüne puanlarınız yetmiyorsa yahut mideniz o tarz işleri yapmaya elverişli değilse yapacağınız en mantıklı yönelim adalet bölümü okumaktır.

Haydi gelin birlikte adalet mezunlarının neler yaptıklarına birlikte göz atalım.

Adalet Mezunları Ne iş Yapar ? 

Devlet ve özel sektör olarak ikiye ayırmak gerekir adalet mezunlarını. İsimlerinden dolayı ilk akla gelen şey adliyede çalıştıklarıdır ancak sadece adliyede çalışmazlar. Cezaevleri, icra daireleri vb onların çalışma alanlarıdır. Adliyede çalışan bir adalet mezunu katiplik, mübaşirlik gibi görevlerde bulunur. Bu görevlere atanabilmek için KPSS sınavının yanı sıra mülakat vb bazı aşamaları geçmek gerekir. Katiplik için klavye sınavı ayrıca bulunmaktadır. Belli bir sürede istenilen yazıyı eksiksiz yazmanız beklenir. 

İcra müdürlüklerinde haciz memur vb tarzda görevler alabilirler. Ayrıca adalet mezunlarının en çok tercih ettiği görevlerden biri ceza infaz memurluğu yani gardiyanlıktır. Ancak bu meslek sadece para için yapılamayacağından psikolojiniz böylesi yerlere uygun değilse seçmenizi tavsiye etmem. 

Özel sektörde ise adalet mezunları hukuk bürolarında çalışır ve avukatların yardımcılığını yaparlar. 

Bölümün Gerektirdiği Özellikler

Sizler benden daha iyi biliyorsunuz ki bir meslek sadece parası iyi yahut atama şansı yüksek diye seçilemez. Kişinin fiziksel ve zihinsel durumunun mesleğe uygun olması beklenir. Bu mesleği seçecek kişilerin mutlaka hukuk alanına ilgi duyması gerekir. Herhangi bir dava dosyası inceleyin yahut internet üzerinden bu alana yönelik sınav sorularını bulun. Eğer içinize daral gelmişse ve sizi hiç umutlandırmıyorsa bu meslek pek size göre olmayabilir. Ayrıca Türk mahkemeleri Amerikan filmlerinde görülen salonlardan oldukça uzak. Bu mesleği seçecek kişilerin dikkatli ve titiz çalışması oldukça elzemdir. Ayrıca Türkçeyi doğru kullanmalı ve sosyal olaylara ilgili olmalıdır. 

Adalet Bölümünün Avantajları

Adalet bölümünün özel ve devlette bulunan iş imkanlarının yanında en büyük avantajı hukuk bölümüne dikey geçiş şansı olmasıdır. Pek çok kişi üniversite sınavında bu hayaline ulaşamayınca DGS yolunu seçmekte. Yapılacak en mantıklı iş adalet bölümünü kazanır kazanmak KPSS çalışmaya başlamaktır. 2 yıllık sürecin sonunda atanmayı başarabilirseniz hem çalışıp hem de hukuk bölümü için DGS sınavına hazırlanabilirsiniz. Bu sayede üzerinizde bulunan aile baskısı kırılır, ekonomik özgürlüğünüz bulunur ve hukuk bölümüne hazırlanırken baskısız ve rahat bir ortamda çalışırsınız. Pek çok adalet mezunu ataması yapıldıktan sonra nasılsa artık paramda var diyerek hukuk bölümüne hazırlanıyor. 2. öğretim olarak okursanız pek sıkıntı çekmezsiniz. 

Adalet Mezunu Maaşları

Bir mesleği seçecek adayların en merak ettikleri şeylerden biri bu meslek kaç para maaş alır sorusu oluyor. Adalet mezunlarının maaşı diye genel bir kavram yoktur. Çalışılan yer ve yapılan iş oldukça önemlidir. 

Yinede sizlere fikir olması açısından 2018 yılı itibariyle kamuda görevli bir kaç alanın maaşlarını yazacağım.

2018 yılı itibariyle İnfaz Koruma Memuru maaşları 3 bin liraya yakındır.
2018 yılı itibariyle Mübaşir maaşları ortalama 2500-2800 arasıdır.
2018 yılı itibariyle Zabıt Katibi maaşları ortalama 2800 lira civarındadır.

Bu maaşlar evlilik, çocuk, kira vb yardımları mezun olunan (ön lisans-lisans vb) okula göre kısmi olarak değişiklik gösterebilir. 

Günümüz itibariyle okunması en avantajlı 2 yıllık bölümlerin başında Adalet bölümü gelmektedir. 

Hiç yorum yok